Het lijnenspel van Selfridges

Pierre van Boxtel, Commercieel Technisch Adviseur Byldis, vertelt over de uitdagingen van het bijzondere project Selfridges in London.

Selfrigdes
Selfrigdes is een groot en luxueus warenhuis midden op Oxford Street met veel chique winkels en wereldklasse restaurants. Het warenhuis staat er sinds 1908, de nieuwe ingang staat sinds 2018 tussen 2 oude gebouwen gelegen aan Dukestreet. Byldis heeft met trots deze nieuwe ingang mogen produceren: gepolijste zwarte betonelementen zijn gebruikt als omkleding van de staalconstructie. Ook hebben we de wit marmer gestraalde vloerplaten gemaakt. Een prachtig referentieproject in het hart van de stad. 

Een ogenschijnlijk simpel ontwerp..
Pierre van Boxtel over Selfridges: "Een bijzonder ontwerp van David Chipperfield Architects, waarbij we al onze creativiteit hebben kunnen gebruiken om dit prefab-beton technisch mogelijk te maken. Ogenschijnlijk een simpel ontwerp, maar in werkelijkheid een ontzettend complex geheel. Het ontwerp dwingt tot een perfecte afstemming van gebruikte materialen die op een of andere manier met elkaar verbonden zijn, samen moeten werken, krachten op elkaar uitoefenen, vervormingen willen veroorzaken, etcetera. Holle massief ogende kolommen met een hoogte van meer dan 6.00m. en een doorsnede van 1.00x1.40m2 , waarbij de zijdes niet haaks op elkaar staan, een 15 m1 lange balk die ogenschijnlijk met speels gemak de witte betonnen getoogde vloer, met een lengte van 7.50 m1, draagt. Op de balk rust dan weer een zwaar ogende betonnen afdekker. Alle kolommen, lateien en afdekkers in “diep” gepolijste zwarte beton met geel goud/bruine en zeer grove zwarte toeslagmaterialen.

Uitdagingen
Door deze bijzondere samenstelling van het betonmengsel en de eis dat alle zijdes dezelfde korrelopbouw en uiterlijk moesten hebben, hebben we bijzondere productietechnieken toe moeten passen. De elementen ogen daardoor massief, en van welke zijde je de elementen ook bekijkt hebben ze dezelfde glans, hetzelfde uiterlijk, zonder ontmenging van zware toeslagmaterialen die je normaliter bij de productie zou krijgen. Daarnaast had de architect een ontwerp gemaakt, waarbij het onder controle houden van de voegen tussen de elementen onderling zeer belangrijk was.

Daar komt nog bij dat de hoofddraagconstructie uit staal bestaat, waarover, waaraan en waartegen wij de elementen hebben gemonteerd. De staalconstructie wil als gevolg van de belastingen gaan vervormen waardoor ook de betonconstructie mee wil bewegen en de voegen hierdoor ten opzichte van elkaar gaan vervormen, iets wat de architect absoluut niet wilde. Hiervoor hebben wij een oplossing bedacht die ervoor zorgt dat het staal onafhankelijk van het beton kan vervormen.

Lijnenspel
Kortom, een uitdagend project dat we tot een goed einde hebben weten te brengen en uiteindelijk deze prachtige entree van Selfridges heeft opgeleverd. Een ogenschijnlijk simpel ontwerp, kloek ogende elementen met een snaar strak voegenspel. Niet alleen een aanwinst voor Byldis maar ook voor alle betrokken partijen en zeker een bezoekje waard, waarbij ik je kan aanbevelen om ook eens naar het lijnenspel tussen de getoogde betonnen vloer te kijken." Pierre van Boxtel, Commercieel Technisch Adviseur Byldis

Deel dit artikel :