Selfridges Londen Verenigd Koninkrijk
Ogenschijnlijk simpel ontwerp
Selfrigdes in Londen; een groot en luxueus warenhuis midden op Oxford Street. Byldis werd gevraagd de nieuwe ingang te produceren. Een prachtig referentieproject in het hart van de stad.
Oplevering: 2018 Klant: Sir Robert McAlpine
Selfridges Londen Verenigd Koninkrijk
Ogenschijnlijk simpel ontwerp
Selfrigdes in Londen; een groot en luxueus warenhuis midden op Oxford Street. Byldis werd gevraagd de nieuwe ingang te produceren. Een prachtig referentieproject in het hart van de stad.
Oplevering:
2018
Klant:
Sir Robert McAlpine

1. Het project: Selfridges Londen

Selfrigdes is een groot en luxueus warenhuis midden op Oxford Street met veel chique winkels en wereldklasse restaurants. Het warenhuis staat er sinds 1908, de nieuwe ingang staat sinds 2018 tussen 2 oude gebouwen gelegen aan Dukestreet.

2. De bijdrage van Byldis

Byldis heeft met trots deze nieuwe ingang mogen produceren: gepolijste zwarte betonelementen zijn gebruikt als omkleding van de staalconstructie. Ook hebben we de wit marmer gestraalde vloerplaten gemaakt. Alle kolommen, lateien en afdekkers zijn in “diep” gepolijste zwarte beton met geel goud/bruine en zeer grove zwarte toeslagmaterialen geproduceerd. Een prachtig referentieproject in het hart van de stad.

3. Waarom is er gekozen voor Byldis?

Byldis is bij het project Selfridges benaderd door de opdrachtgever. Byldis bood namelijk de beste oplossing voor hetgeen wat de opdrachtgever zocht voor de entree van het gebouw. Zij zochten een specifieke 'look' van de elementen die zou lijken op natuursteen. We hebben meegedacht bij de mogelijkheden in het ontwerp en gekeken naar technische oplossingen.

Kortom, een uitdagend project dat we tot een goed einde hebben weten te brengen en uiteindelijk deze prachtige entree van Selfridges heeft opgeleverd. Een ogenschijnlijk simpel ontwerp, kloek ogende elementen met een snaar strak voegenspel. "Selfridges is niet alleen een aanwinst voor Byldis maar ook voor alle betrokken partijen en zeker een bezoekje waard, waarbij ik je kan aanbevelen om ook eens naar het lijnenspel tussen de getoogde betonnen vloer te kijken."
Pierre van Boxtel, Commercieel Technisch Adviseur Byldis 

"Selfridges is niet alleen een aanwinst voor Byldis, maar ook voor alle betrokken partijen."
Pierre van Boxtel, Commercieel Technisch Adviseur Byldis 

4. Uitdagingen & oplossingen

Bijzondere prefab elementen
Een uitdaging bij het project was dat de twee kolommen van één bij zeven meter hoog als massief moeten ogen. De prefab betonnen kolommen moesten tevens uit 'look-alike' natuursteen gehouden zuilen lijken. De stenen in de elementen mochten daarbij niet zakken / verplaatsen. Door deze bijzondere samenstelling van het betonmengsel en de eis dat alle zijdes dezelfde korrelopbouw en uiterlijk moesten hebben, hebben we bijzondere productietechnieken toe moeten passen. De elementen ogen daardoor massief, en van welke zijde je de elementen ook bekijkt hebben ze dezelfde glans, hetzelfde uiterlijk, zonder ontmenging van zware toeslagmaterialen die je normaliter bij de productie zou krijgen.

Krappe bouwplaats
De bouwplaats van Selfridges was maar 800 mm ruimer dan het gebouw zelf, wat het erg lastig maakte omdat er weinig ruimte beschikbaar was. Bovendien is Dukestreet een erg drukke straat waardoor het logistieke verhaal een enorme impact had op de uitvoering. Tijdens de bouw was tevens de winkel gewoon open. De regels van de winkel zelf waren strikt waardoor we creatief moesten zijn om (soms buiten openingstijden, 9:00-22:00) de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Smalle voegen
De architect hecht veel waarde aan strakke voegen en had een ontwerp gemaakt, waarbij het onder controle houden van de voegen tussen de elementen onderling zeer belangrijk was. De eis was dan ook om overal smalle voegen (20 mm) te verwerken. Uiteindelijk hebben we hier een constructie voor bedacht door het staal te verwerken achter de balk in het kolom. Een constructie waarover, waaraan en waartegen wij de elementen hebben gemonteerd. De staalconstructie wil als gevolg van de belastingen gaan vervormen waardoor ook de betonconstructie mee wil bewegen en de voegen hierdoor ten opzichte van elkaar gaan vervormen, iets wat de architect absoluut niet wilde. Hiervoor hebben wij een oplossing bedacht die ervoor zorgt dat het staal onafhankelijk van het beton kan vervormen.

5. Facts & figures

 Het project

 Warenhuis

 Locatie

 Londen, UK

 Omvang project

 Entree van het gebouw Selfridges

 Bijdrage Byldis

 

 

 

  • Engineering
  • 2 kolommen
  • 3 L vormige balken
  • 10 getoogde vloerplaten
  • 5 beton afdekkers
  • montage

 Betrokken Byldis expertises                                             

 Byldis Engineering, Byldis Prefab: prefab beton

 Start productie Byldis

 april 2017

 Start montage Byldis

 augustus 2017

 Verwachte oplevering Byldis

 begin 2018

 Opdrachtgever

 Sir Robert McAlpine

 Architect(en)

 David Chipperfield Architects

6. Beeldmateriaal

7. Meer informatie over Selfridges Londen

In het nieuws

Meer informatie

We are Byldis

massief 'look-alike' natuursteen elementen

ogenschijnlijk simpel ontwerp

extreem smalle voegen